Stomatologia

Ulubione potrawy świąteczne i ich wpływ na zdrowie

Zaktualizowano: 2/7/2020

Niedawno przeprowadziliśmy ankietę, w której zapytaliśmy Was o Wasze ulubione świąteczne potrawy. Bez jakiej świątecznej potrawy nie możesz żyć? Jaki słodki przysmak znajduje się na Twojej liście obowiązkowej podczas sezonu wakacyjnego? Oto wyniki, które zaskakują zdrowymi wyborami.

Ulubione danie wakacyjne

Według naszej ankiety, 38% naszych członków stwierdziło, że indyk jest daniem świątecznym, bez którego nie mogą żyć. Indyk, choć powszechnie kojarzony ze Świętem Dziękczynienia i objadaniem się, w rzeczywistości ma wiele korzyści zdrowotnych, z których większość ludzi nie zdaje sobie sprawy.

1. Indyk jest bogaty w witaminę B. Indyk jest doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Te witaminy są częścią kompleksu witamin B, i są niezbędne dla zdrowych oczu, włosów, wątroby i skóry, jak również pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B3, zwana również niacyną, w szczególności pomaga w wytwarzaniu hormonów w nadnerczach i poprawia krążenie. Witamina B6 odgrywa ważną rolę w metabolizmie i uwalnianiu glukozy z glikogenu. Jedna porcja indyka zawiera około 36% dziennego zalecenia dla B3 i 27% dla B6.

2. Indyk chroni przed rakiem. Indyk zawiera pierwiastek, który odgrywa rolę w systemie obrony antyoksydacyjnej, zwany selenem. Selen pomaga również w funkcjonowaniu tarczycy i układu odpornościowego, co pomaga wyeliminować z organizmu przyjazne dla raka rodniki. Ponadto, indyk zawiera również pewne minerały, które uważane są za pomocne w zapobieganiu rakowi.

3. Indyk zawiera odpowiednią ilość tłuszczów nasyconych. Tłuszcz nasycony jest korzystny, ponieważ jest niezbędny do produkcji hormonów, ochrony narządów i energii. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych zacznie mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie. Jedna porcja indyka zawiera mniej niż 12% dziennej zalecanej porcji, więc możesz cieszyć się indykiem bez obawy, że przesadzisz.

4. Indyk jest bogaty w białko. Białko wspomaga wzrost, rozwój mięśni i produkcję przeciwciał, a zatem jest niezbędne do życia. Jedna porcja indyka dostarcza około 65% dziennego zalecanego spożycia białka, co czyni go doskonałym źródłem tego składnika odżywczego.

Ulubiony wakacyjny deser

Ciasto dyniowe jest popularnym deserem o tej porze roku - i jest również ulubionym wśród fanów 1Dental. Zgodnie z wynikami naszej ankiety, 44% naszych członków wolałoby zjeść ciasto dyniowe podczas świąt niż jakikolwiek inny deser. Choć nie spodziewalibyśmy się, że deser może mieć korzystny wpływ na zdrowie, nadzienie do ciasta dyniowego jest w rzeczywistości pełne wielu składników odżywczych. Główne składniki odżywcze znajdujące się w cieście dyniowym to błonnik i witamina A.

Błonnik jest niezbędny dla zdrowego serca, a także wspomaga proces trawienia. Zalecana dzienna ilość błonnika wynosi około 44 gramów, a pół filiżanki nadzienia do ciasta może zawierać do 25% tej ilości. Ciasto dyniowe jest również ładowane z witaminą A, jak jeden plasterek faktycznie przekracza zalecaną dzienną ilość. Witamina A wzmacnia wzrok i układ odpornościowy, a także produkuje czerwone krwinki.

Inne składniki odżywcze znajdujące się w cieście dyniowym obejmują:

    Potas: Potas jest elektrolitem, który pomaga regulować bicie serca i sygnały nerwowe, zmniejsza obrzęki, chroni nerki i rozluźnia kurczące się mięśnie. Karotenoidy: Powszechnie występujące w pomarańczowej żywności (takiej jak słodkie ziemniaki i marchew), te przeciwutleniacze wzmacniają wzrok, zapobiegają starzeniu się, zwalczają raka i zwiększają odporność. Witamina C: Witamina C jest znana z pobudzania układu odpornościowego i wspomagania trawienia oraz tworzenia zębów i komórek krwi. Witamina C wytwarza również kolagen, który pomaga utrzymać elastyczność skóry. Żelazo: Żelazo jest niezbędne do wytwarzania energii, produkcji czerwonych i białych krwinek oraz metabolizowania białka.

Chociaż ciasto dyniowe może być bardzo bogate w składniki odżywcze, zawiera również dużo dodanego cukru i tłuszczu, jak również. Nie używaj tego jako wymówki, aby zjeść więcej ciasta - w ten sposób zniweczysz korzyści.

Prawdziwym niebezpieczeństwem związanym z wakacyjnym ucztowaniem nie jest samo jedzenie, ale raczej jedzenie zbyt dużych ilości. Przejadanie się może spowodować przyrost wagi, problemy z sercem i inne poważne problemy zdrowotne. W sezonie wakacyjnym uważaj na nadmierne objadanie się i pilnuj swoich porcji. Pomoże to zapewnić, że masz najzdrowszy sezon wakacyjny, jaki możesz.

Zobacz również